Aimee en Nel

Aimee en Nel

De grootste voldoening die zangeres Aimee Baars haalt uit haar muzikale vrijwilligerswerk, is de lach of de traan op het gezicht van haar toehoorders. Wekelijks zingt en speelt ze gitaar voor eenzame en hulpbehoevende ouderen. Haar liedjes en muziek halen persoonlijke verhalen naar boven, die haar luisteraars terugvoeren naar hun zorgeloze tijden van voorbije dagen.

‘Iedereen draagt zijn eigen verhalen met zich mee. Maar vaak blijven die door drukte in de zorg sluimeren onder het oppervlak. Zorgpersoneel heeft gewoonweg geen tijd om diepe gesprekken aan te gaan met de mensen en te luisteren naar hun herinneringen. Voor veel mensen zijn emoties gekoppeld aan muziek. Liedjes zijn daarom vaak de rechtstreekse weg naar hun harten. Als ik met een liedje een muzikaal verhaal vertel, weekt dat bij de mensen hun eigen verhalen los. De meest persoonlijke verhalen komen dan naar boven. Te mogen zien hoe passioneel mensen dan meezingen en zo hun persoonlijke herinneringen opnieuw beleven via de muziek, vervult me elke keer weer met een diepe dankbaarheid.

Zoals onlangs die man op een zorgafdeling. Hij had al een half jaar geen woord meer gesproken. Ik begin een oud Limburgs liedje te zingen en hij zingt ineens elk woord mee. Zulke momenten maken je klein. Dat is de kracht van vrijwilligerswerk. Het laat je stilstaan bij wat écht belangrijk is. ’Druk’ is het gevleugelde woord van deze tijd. Veel mensen zijn gevangen in de drukte van hun bestaan. Vrijwilligerswerk laat je de andere kant zien van onze samenleving. De eenzaamheid van veel mensen. Dan besef je intens, dat hoe goed veel mensen het ook hebben, onze samenleving arm is als we geen aandacht en tijd investeren in elkaar.’

Wil je ook muzikale geluksmomentjes brengen? Dat kan via Erato.

Deel dit verhaal