Annelies en Sven

Annelies en Sven

Al vele jaren heeft vrijwilligster en karateka Annelies Creemers Sven onder haar hoede. Hij heeft een lichte verstandelijke beperking. Voor mensen zoals Sven, is er een speciale vorm van karate ontwikkeld, ‘inclusief karate’. Het geeft mensen met een lichamelijke of mentale beperking alle mogelijkheden om fanatiek deze gevechtsport te beoefenen. De betrokkenheid met Sven die het vrijwilligerswerk Annelies brengt, heeft haar dichter dan ooit bij zichzelf gebracht.

‘Op de mat is iedereen gelijk, of je nu een beperking hebt of niet. Dat ik dat mag ervaren, dat er eigenlijk geen verschillen zijn in hoe we allemaal in het leven staan, in al onze passies en hoop en verlangens, dat geeft me een enorme voldoening. Als ik de groei zie die iemand als Sven in die sfeer van gelijkheid doormaakt, dan wordt alles wat vaak oh zo belangrijk lijkt, volkomen relatief. Het maakt me nederig als ik zie hoe positief Sven, ondanks al zijn problemen, in het leven staat. Als je ziet wat mensen als hij moeten doen om net als iedereen te kunnen sporten, maar ook om wedstrijden te vechten, dan kun je niet anders dan een diep respect voelen.

Het contrast dat er is tussen de gelijkheid en veiligheid in de lessen en de buitenwereld, wordt me vaak keihard duidelijk als we na een les samen naar buiten lopen. Dan kan Sven ineens dichtklappen. Dan zie ik hoe mensen naar hem kijken en dan is hij ineens weer die schuchtere jongen met zijn beperking. Dat besef geeft me dan een diepe bewustwording van alle aspecten van onze samenleving. Het maakt me blij met alles wat ik heb en met elke dag die ik leef.’

Meer weten over Inclusief Karate? Kijk op Fudoshin Roermond.

Deel dit verhaal