Gerrit en Maartje

Gerrit en Maartje

Vrijwilligerswerk verrichten is voor Gerrit (77) geen keuze. Het is een vanzelfsprekendheid. Zodra het warmere lenteweer de grond weer opwarmt, tot ver in de herfst, levert hij elke week gratis zo’n 30 tot 35 kisten verse groenten af bij de voedselbanken in Echt en Roermond. Al jarenlang. Hij poot, kweekt en oogst ze zelf, zeven dagen per week. Op verschillende stukken land die hij bijhoudt. Gesteund door zijn vrouw en een handje vol andere vrijwilligers.

“Ik kan niet anders. Ik kom uit een gezin waar meer pleegkinderen waren dan eigen kinderen. Ik heb het als kind meegekregen dat je andere mensen moet helpen. Daarbij zegt mijn geloof me dat we onze naasten lief moeten hebben. Daar schort het vaak aan in de huidige maatschappij. Hoe vaak me niet wordt gevraagd: Daar word je toch zeker voor betaald? Nee, natuurlijk niet. Mijn vrouw en ik kunnen rondkomen. Maar als je het leed dan ziet achter de voedselbanken, dan kun je niet anders dan helpen. Geloof me, de ‘voedselbankfamilie’ wordt alleen maar groter en groter. Iedereen zou daar eens aan moeten denken. Elke dag als ik groenten aflever, zie ik daar weer hoe schrijnend het leven kan zijn. Als er bijvoorbeeld een vrouw, waarbij gas, water en licht zijn afgesloten, te voet met jerrycans water voor haar kinderen komt halen bij de voedselbank. Dan kan ik echt niet bezig zijn met de vraag waar ik dit jaar op vakantie ga.

Het is hard werken om zoveel groenten te kweken. Maar dat werk staat in geen enkele verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt. Een enorm gevoel van voldoening. Willen we onze samenleving menselijk houden, dan kan die absoluut niet zonder vrijwilligers.’

Ook voedsel doneren aan de voedselbank? Lees hier hoe je kunt helpen.

Deel dit verhaal