Hetty en Abdirizak

Hetty en Abdirizak

Het zijn werelden van verschil. Hetty Gommans, gepensioneerd wijkverpleegkundige en Abdirizak, die twaalf jaar geleden vluchtte uit Somalië. Sinds een half jaar brengen ze elke week een uurtje met elkaar door. Als taalmaatje maakt Hetty haar maatje Abridizak dan wegwijs in het labyrint van de Nederlandse taal. Maar daarnaast zijn ze samen gaandeweg nog een ándere taal gaan speken, de verbindende taal van het hart. De kern van haar vrijwilligerswerk ligt voor Hetty dan ook vele malen dieper dan enkel iemand nieuwe woordjes leren.

‘Zeker, vrijwilligerswerk is leuk en erg zinvol om te doen. Maar er zit een veel diepere laag onder. Ik leer ook zoveel van Abdirizak. Door zijn aangrijpende persoonlijke verhaal, geeft hij als de asielzoeker die al twaalf jaar in een asielzoekerscentrum zit, mij ongekende inzichten in onze samenleving. In de verborgen lijdensweg die veel mensen in hun zoektocht naar een beter leven moeten doorstaan. Als je kijkt naar die wereld, waarmee je in je dagelijkse leven niet zo snel in aanraking komt, krijg je een diep gevoel van respect. Voor de worsteling die veel mensen in je directe omgeving dagelijks moeten doormaken.

Naast die diepere lagen van het vrijwilligerswerk, valt er ook veel te lachen. Je groeit elke week meer naar elkaar toe. Je deelt lief, leed maar ook de humor. We liggen samen soms dubbel als hij een Nederlands woord verkeerd uitspreekt, waardoor het een hele andere betekenis krijgt. Voor mij is vrijwilligerswerk een absolute noodzaak voor onze samenleving. Het verbindt mensen. En misschien nog belangrijker, het haalt jou uit je eigen wereldje en zet je met beide benen op de grond. Het woord samenleving begint niet voor niets met het woord samen.’

Sta jij open voor bijzondere taalontmoetingen en wil je ook graag taalvrijwilliger worden? Meld je aan bij Gilde Samenspraak Roermond.

Deel dit verhaal