Nabil AlEid

Nabil AlEid

“Het is belangrijk om niet te vergeten dat elke moeilijke situatie een begin en een einde heeft. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Het begin van de coronacrisis is geweest. We weten niet wanneer het einde is, dus zijn we nu ergens in het midden. Samen zitten we in deze situatie en ik hoop dat dit ons dichterbij elkaar brengt. Het is heel belangrijk dat we allemaal positief blijven.

Ik ben zesendertig jaar oud en geboren en opgegroeid in Damascus, de hoofdstad van Syrië. In Syrië werkte ik bij een grote verzekeringsmaatschappij. Daar was ik het hoofd van de afdeling die trainingen en cursussen organiseerde voor alle medewerkers. Een geweldige baan. Toen de oorlog uitbrak werd het onveilig en de toekomst werd steeds onzekerder. Ik zag vreselijke dingen en ben veel vrienden, familieleden en kennissen verloren. Ik heb toen besloten om mijn land te verlaten.

‘Ik hoop dat dit ons dichter bij elkaar brengt’

Na een gevaarlijke reis en verblijf in verschillende asielzoekerscentra, kreeg ik in 2016 te horen dat er een appartement voor me was in Roermond. Ik kende Roermond niet maar de eerste indruk was meteen goed. Niet te groot, niet te klein, een interessante geschiedenis en veel cultuur. Ik ben naar het Taalcafé gegaan in de bibliotheek. Van april 2017 tot eind 2019 was ik daar vrijwilliger.

Tijdens het vrijwilligerswerk heb ik een bestuurslid van Service Gilde Roermond leren kennen. Zij organiseren verschillende projecten, waaronder Samen Buiten. In dit project gaan mensen die nieuw zijn in Nederland, samen naar bijzondere plekken in Roermond en omstreken. Het bestuurslid heeft mij geïnspireerd het beste uit mezelf te halen en ik ben gaan helpen bij het project Samen Buiten. Zo heb ik veel geleerd over natuur, historie en cultuur in mijn nieuwe stad. In augustus 2018 ben ik zelf bestuurslid geworden van Service Gilde Roermond en sinds het begin van dit jaar ben ik teamleider van het project Samen Buiten.

Via mijn vrijwilligerswerk heb ik in vrij korte tijd een groot netwerk opgebouwd. Inmiddels heb ik ook een baan gevonden in Roermond. Ik werk nu drie dagen per week als klantervaring medewerker voor een internationaal kledingmerk bij het Designer Outlet. Ik vind het heel leuk om te doen, vooral omdat ik veel nieuwe mensen ontmoet. Het is ook werk dat op dit moment haalbaar is voor me.

Vanwege het coronavirus kan ik nu niet werken. Ik zit thuis maar dat betekent niet dat ik me verveel. Ik haal veel energie uit muziek. Muziek helpt me om in een goede stemming te komen en geeft me hoop. Ik heb daarom en kleine geluidsinstallatie gekocht. Nu draai ik vanaf mijn balkon in de Olieslagerstraat, mooie muziek voor mijn buren. Zo hoop ik hen een beetje steun te bieden in deze moeilijke tijd. Hopelijk brengt mijn initiatief plezier en geeft het mensen hoop.

We mogen niet vergeten dat dit uiteindelijk weer over gaat. Ik geloof dat elke persoon de baas is over zijn eigen leven en over zijn eigen gedachtes. Als je je tijdens een moeilijke periode laat leiden door angst of zorgen, dan wint de crisis van je. Zorg daarom goed voor jezelf en blijf gezond op fysiek, spiritueel, emotioneel en mentaal gebied. Blijf in beweging en eet gezond, dat is goed voor je lichaam. Als je gelovig bent kun je bidden en ben je dat niet, probeer dan eens te mediteren. Blijf in contact met je familie en vrienden en deel je gedachtes met elkaar. Daag jezelf mentaal uit door bijvoorbeeld iets nieuws te leren. Ondanks alle onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt is het belangrijk om zoveel mogelijk positief te blijven.”

Net als Nabil is een op de vier Roermondenaren is vrijwilliger. Ook vrijwilliger worden? Klik hier!

Deel dit verhaal