Rob Huver

Rob Huver

Je bent elkaars held!

In Roermond zijn ongeveer 30 Taalmaatjes actief. Zij helpen nieuwe Nederlanders op het gebied van taal en cultuur. Een keer per week praat je samen een uurtje met elkaar. Het is een klein gebaar, maar van grote betekenis. Je eerste taalmaatje in Nederland vergeet je als nieuwkomer nooit meer. De eerste onbekende die je de hand reikt en die je de kans biedt Nederland beter te begrijpen. “Bovendien haalt het je uit je bubble”, vertelt Rob Huver die de Filipijnse Rodylin momenteel begeleidt. Het is mooi om bezig te zijn met de Nederlandse taal en cultuur en tegelijkertijd een blik te werpen op de rest van de wereld.”

“Rodylin is dapper, echt een held. Hoe moeilijk het soms ook is, ze zet altijd door.“ “Als je in een nieuw land woont, moet je de taal en de cultuur kennen” verklaart Rodylin. “Dat maakt het leven makkelijker.” Rob: “Twee jaar geleden kwam ze naar Nederland om een gezin te vormen met haar Roermondse partner. Haar zoon volgt nu de Nederlandstalige MBO-opleiding Laborant en ook zijzelf kan zich al uitstekend redden. Ik heb daar een bescheiden bijdrage aan mogen leveren, door over van alles met haar te praten. Over de gouden eeuw, de kaasschaaf, de geschiedenis van Roermond, je kunt het zo gek niet verzinnen. Het is prachtig om te merken dat ze dat ook werkelijk oppikt en er thuis mee verder gaat.”

Rodylin: “Ik vind het belangrijk om de geschiedenis te kennen van de plaats waarin ik woon. Toen ik hier net in Roermond was, ben ik goed opgevangen. Dat hielp mij om voorbij een bang gevoel te komen en om zoveel mogelijk open te staan voor nieuwe kennis.” “Ik moet daarbij zeggen dat ik onder de indruk ben van het Filipijnse onderwijs,” reageert Rob die zelf jarenlang leraar Engels was en dus weet waar hij over spreekt. “Ze heeft diploma’s, ze zijn hier alleen niet erkend. En ook de Filipijnse cultuur is coöperatief. Ook dat bevordert de integratie.”

Rob Huver

Rodylin: “Als je open staat voor de gebruiken, de gewoontes en nieuwe dingen, dan kom je vooruit.” “En als je iemand vooruit ziet gaan, dan is dat weer prachtig om te zien”, zegt Rob die ook gelijk van de gelegenheid gebruik maakt om een lans te breken voor nieuwe taalmaatjes. “Het is geweldig lonend, vertelt hij, om een verschil te kunnen maken. Ik kan het iedereen aanraden. Als je je een beetje kunt inleven, als je open staat, wat zelfkennis hebt over hoe je overkomt, dan maak je mooie dingen mee. En als het met je Taalmaatje niet klikt, dan stap je na een eerste proefperiode van vier keer over op iemand anders.”

Taalmaatjes spreken een keer per week af om minimaal één uur op ongedwongen wijze Nederlands te spreken en elkaar iets te vertellen over de cultuur in hun vaderland. Je bepaalt zelf wat je doet: samen koffie drinken, scrabble, fietsen, het is allemaal mogelijk. Het is een landelijk project van Het Service Gilde die de begeleiding en opleiding van de vrijwilligers goed heeft georganiseerd. Het is een verrijking en uitdaging om dit nuttig werk een uurtje per week te kunnen doen. Is het misschien iets voor jou? Neem dan contact op met Het Service Gilde Roermond e.o. - 06 23 97 40 59 – info@servicegilderoermond.nl

Deel dit verhaal