Shirley en Mylène

Shirley en Mylène

De Nederlandse naam van de Gay Pride, Roze zaterdag, is in Roermond ontstaan. In 1979 werd hier één van de eerste pro-homodemonstraties georganiseerd. Dat was ook wel nodig. Het werd in die tijd vaak openlijk afgekeurd en de Roermondenaren wilden daar verandering in brengen. Is het ze gelukt? Is er 40 jaar later veel veranderd? Weet men waar de afkorting LHBTI voor staat? We vragen het Shirley en Mylène die zeven jaar getrouwd zijn en twee kinderen hebben. Ging de liefde van dit Roermondse koppel altijd over (roze) rozen?

Raar
“Het was heel raar” vertelt Mylène, maar als ik op m’n werk Shirley tegenkwam kreeg ik het altijd warm. Ik was nergens op bedacht, had in die tijd een vriend, maar Shirley had dat vreemde effect. Ik ontdekte al snel dat ik smoorverliefd was en zij ook op mij. En terwijl sommige collega’s zich nog afvroegen of ik nou bi was, of lesbienne of misschien toch vooral hetero, maakte dat voor mij niet zoveel uit. Ik was gewoon dol op Shirley en dat was alles.”

Zijn wie je bent
“Om ons heen, de familie, de vrienden, iedereen was positief”, vertelt Shirley. “Dat was echt ontzettend fijn, dat we konden zijn wie we zijn. We bleken zo te stralen dat ze wisten dat het goed was. Maar die mazzel heeft lang niet iedereen. Er zijn nog altijd mensen die bang zijn om zichzelf te zijn en dat maakt een groot verschil. Als je jezelf niet mag of kunt zijn, kun je behoorlijk eenzaam en ongelukkig worden. Terwijl het samen zoveel mooier is.”

Regenboogstad
“Zelfs de kleur roze is niet meer alleen in Roermond. Samen met Weert is Roermond Regenboogstad. Dat wil zeggen dat je als stad een fijn en veilig thuis wil zijn voor iedereen, dus ook voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. Aan de ene kant is dat goed, maar aan de andere kant vind ik het ook jammer dat het nodig is. Maar er is nog wel wat te winnen. Soms krijgen we op formulieren de vraag wie de vader en wie de moeder is van onze kinderen. En iets meer mogelijkheden voor de LHBTI’ers om elkaar te ontmoeten in Roermond zou ook fijn zijn.”

Corona
Heeft Corona een specifieke impact op jullie gehad? “Er is natuurlijk minder gelegenheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten, maar om eerlijk te zijn hadden we daar ook helemaal geen tijd voor. We zijn beiden (jeugd)hulpverlener en de nood onder de jongeren was groot. Shirley is na drie weken beeldbellen toch echt weer de jongeren (coronaproof) op gaan zoeken. En onze kinderen waren in het begin ook thuis. Het was druk maar ook mooi omdat we extra tijd alleen met elkaar hebben gehad.”

Geluk
“Dus ja, ruim 40 jaar na de demonstratie is het leven in Roermond er zeker rooskleuriger op geworden. Maar nog altijd hangt je geluk voor een belangrijk deel af van de ruimte die je van anderen krijgt. Daarom zouden we ook aan iedereen willen vragen: laten we elkaar volledig accepteren. Laat iedereen zijn wie hij zij of het is. Dat wij ons altijd geaccepteerd hebben gevoeld, heeft ons geluk alleen nog maar groter gemaakt en dat gunnen we iedereen!”

Wil je meer weten over LHBTI?
Kijk dan 1 augustus 2020 vanaf 16.00 uur naar de online Limburg Pride Show in de ECI Cultuurfabriek, met veel informatie en muziek tot middernacht: www.limburgpride.nl/livestream

Deel dit verhaal